Koreanska företag fortfarande bäst på hållbarhetsrapportering

När årets sammanställning från Asian Sustainability Rating (ASR) presenterades på CSR Asia Summit i Kuala Lumpur stod det klart att koreanska företag ligger  i topp när det gäller hållbarhetsrapportering.

Där har de befunnit sig sedan ASR instiftades för tre år sedan. Koreanska företag är framförallt märktbart bättre än andra på miljörapportering (socialt ansvar och bolagsstyrning är de andra två delarna som ingår i ASR:s analys).

På andra plats hamnar Thailand, och på tredje Malaysia.

ASR analyserar och rankar noterade bolags hållbarbehtsrapportering, och bygger på 100 indikatorer. 750 asiatiska bolag från tio länder är inkluderade i rankingen, som dock inte innefattar japanska företag.

I botten hamnar företag från Filippinerna.

Ser man till den branschvisa rankingen så hamnar telekom i topp, följt av IT. Längst ner hamnar fastighetsbranschen och hälso- och sjukvård.  

På företagsnivå hamnar föjande tre bolag i topp: CLP Holdings från Hong Kong, Chunghwa Telecom från Taiwan och AU Optronics, också det från Taiwan.

Erin Lyon från CSR Asia (som varit med och utvecklat ASR) menar att det är efterfrågan från finanssektorn som är främsta drivkraften bakom dagens hållbarhetsrapportering.

Samtidigt framgår av undersökningen att de flesta företag är betydligt bättre på att rapportera om bolagsstyrning än om miljö och socialt ansvar, troligen för att detta är obligatoriskt på många börser. Det återstår alltså att se om finanssektorn kommer att fungera som drivkraft för ökad transparens även på andra områden.

1 kommentar

Filed under csr, korea

One response to “Koreanska företag fortfarande bäst på hållbarhetsrapportering

  1. Andreas Andersson

    Hur kan fastighetsbranchen och hälso- och sjukvård förbättra sig när det kommer till CSR? Vad är det som hindrar de brancherna från att ligga bland toppen av listan?

    Det är intressant att se hur tre företag alla från ”västerniserade” länder i asien ligger i topp vad gäller CSR. Medan företag som opererar i ett utvecklingsland som Filippinerna hamnar längst ner. Man kan verkligen se hur företag anpassar sig efter vilken miljö de har sin verksamhet inom. Vad som är ”socialt acceptabelt” i just det landet. Vad som kommer upp i huvudet är analogin: ”when in Rome, do as the Romans do”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s