Asien inte redo att integrera hållbarhetsrapportering med årsredovisningen

Nu är det vår och med den följer som vanligt den årliga floden av bolagsrapporter, i Sverige och runtom i världen.

Numera producerar ju många företag inte bara en vanlig årsredovisning, utan också en hållbarhetsredovisning. Ibland är de dessutom sammanbakade till ett dokument, till glädje för de investerare och andra intressenter som tycker att hållbarhetsdata (eller ESG som det ju kallas i finanskretsar) är lika relevant som traditionell finansiell data.

GRI (Global Reporting Initiative) har talat sig varmt för att man bör integrera hållbarhetsredovisningen i sin vanliga årsredovisning. De har till och med tillsatt en ”International Integrating Reporting Comittee” (IIRC) som vill verka för att bolag ska börja ta fram en enda rapport där all relevant finans- och ESG-data finns samlad.

Men är det verkligen alltid en bra idé? I en krönika skriver CSR Asia:s Malaysiachef Rikke Netterstrom att hon ställer sig tveksam till integrering bland asiatiska bolag, i alla fall just nu. Hon menar att det bara är bolag med lång erfarenhet från hållbarhetsredovisning som har hunnit skaffa sig de rätta verktygen för att kunna göra en sådan integrering, och att man måste ge möjlighet till de bolag som inte hunnit dit ännu gå igenom sin inlärningskurva, och få ett bättre grepp på hållbarhetsredovisningen först.

Just nu är det ett fåtal asiatiska bolag som är redo för integrering, menar Netterstrom, och nämner Siam Cement och New Britain Palm Oil som exempel.

En del andra bolag, menar Netterstrom, tycks tro att integrering bara handlar om att stoppa in lite hållbarhetsinformation i årsredovisningen, så är det klappart och klart, medan det ju egentligen är en ganska krävande process att ta fram relevant och jämförbara ESG-data.

För de här bolagen så kan det finnas fördelar med att slippa integrering, menar Netterstrom: Genom att inte behöva svettas fram en integrerad rapport i tid till den hårda deadline som finns för årsredovisningar så kan man istället ta lite extra tid på sig att skriva klart hållbarhetsredovisningen och tillåta sig att exprimentera och prova olika metoder på ett sätt som inte vore möjligt inom ramen för den obligatoriska årsredovisningen.

Netterstrom sammanfattar: Asien är inte redo än! Till dess att de flesta asiatiska bolag lärt sig konsten att producera meningsfulla hållarhetsredovisningar så gör vi gott i att inte avkräva dem integrering.

Fotnot: Jag noterar att på den svenska marknaden har det dykt upp en ”Ansvarsredovisning 2010 – med finansiell rapportering” – det är Systembolaget som valt att ta utgångspunkt i sitt sociala ansvar och till detta lägga finansdata i sin årsredovisning. Är det början på en ny trend?

Lämna en kommentar

Filed under bolagsstyrning, csr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s