Trendspaning: Ökat intresse för ansvarsfulla investeringar i Asien

När vi pratar om ansvarsfulla och hållbara investeringar – eller Socially Responsible Investment (SRI) som det ofta kallas –  så är det sällan Asien nämns i samma mening. Det är liksom inte där ”det händer” på det området. Men det kan bli ändring på det, för den finansiella sektorn i Asien börjar visst få upp ögonen för hållbarhetsfrågor. Vi listar tre tecken i tiden:

1. NYTT HÅLLBARHETSINDEX: I september i år lanserades ett nytt marknadsindex med hållbarhetsinriktning i Kina, CSI ECPI China ESG 40 Equity Index. Det utgörs av 40 kinesiska bolag listade antingen på Shanghai- eller Shenzhenbörsen. Bolagen ska vara särskilt bra på miljö, socialt ansvar och bolagsstyrningsfrågor (”corporate governance”) för att kvala in. En talesperson för det nya indexet uttryckte till media:

”China is a rapidly growing and fascinating market; however, companies not respecting international standards and lacking transparency can expose investors to innumerable risks. The CSI ECPI China ESG 40 Equity Index is not only a valuable tool for investors looking for potential opportunities to invest in China, but will also encourage Chinese companies to raise their ESG benchmark.”

Sedan tidigare finns Shanghaibörsens Corporate Governance Index och Corporate Social Responsibility Index. (Läs mer om ansvarsfulla investeringar i Kina här.)

2. BÖRSEN VILL SPORRA FÖRETAGSLEDARE: Häromdagen sjösatte Bursa Malaysia något som kallas Business Sustainability Programme. Det syftar till att sporra företagsledare att ta ett fastare grepp om hållbarhetsfrågor och att föra upp arbetet till styrelsebordet. Programmet utgörs bland annat av en kunskapsportal, föreläsningar/workshops och en skriftlig guide, som ska fungera som verktyg för företagsledare för att driva hållbarhetsfrågor och att integrera dem i den övriga verksamheten. I ett pressmeddelande  säger börsens ordförande:

”Our Programme has been tailored to show companies the relevance of sustainability and how to practice sustainability in its truest form.”

Dessutom planerar Bursa Malaysia att lansera ett eget hållbarhetsindex inom en nära framtid, något man hoppas ska fungera som en katalysator för att fler SRI-fonder ska etablera sig på marknaden.

3. ANTALET SRI-FONDER ÖKAR: Organisationen AsriA meddelade tidigare i år att antalet SRI-fonder som finns tillgängliga på den asiatiska marknaden nu passerat 400-strecket. Den senaste uppgiften är att 419 SRI-fonder finns i regionen, och flest i Malaysia (146 – varav samtliga klassificeras som ”faith-based”), Japan (71), Korea (69) och Hong Kong (57).

Det är dock långt ifrån alla fonder som är inhemska – det stora flertalet är istället utländska SRI-fonder som erbjuds på nämnda marknader. En inte alltför avancerad gissning är dock att det ökande intresset för SRI kommer att leda till att vi får se fler asiatiska spelare lansera fonder med någon form av hållbarhetskriterier inom en snar framtid.

Lämna en kommentar

Filed under ansvarsfulla investeringar (SRI), kina, malaysia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s