Korea vill ta täten för förnyelsebar energi

Häromdagen meddelade Koreas regering att landet kommer att investera hela 40 biljoner won – cirka 236 miljarder kronor – i förnyelsebar energi de kommande fem åren. Landet har redan tidigare satsat mycket på förnyelsebar energi och detta tillskott innebär förstås en betydande injektion till den fortsatta utvecklingen på området.

Förhoppningen är att detta ska bli en ”grön” tillväxtmotor för landet. Regeringen räknar med att det fram till år 2015 kommer att skapas 110 000 nya jobb tack vare satsningen.

Den globala efterfrågan på förnyelsebar energi har växt med 28 procent per år de senaste fem åren, så det finns förstås all anledning att försöka ta en tätposition. Korea hoppas bli en av världens fem mest framstående länder på det här området inom fem år.

Genom nya regler försöker den koreanska regeringen stimulera både den offentliga och privata sektorn till att bli grönare: En ny lag gör gällande att elbolag innan 2022 måste ha säkerställt att minst 10 procent av den el de erbjuder sina kunder kommer från förnyelsebara energikällor. Från och med nästa år ska dessutom alla offentliga byggnader över en viss storlek ersätta 10 procent av sitt energibehov med el från förnyelsebara energikällor. År 2020 ska den siffran vara 20 procent.

Landets gröna politik har förstås inte bara miljömässiga och ekonomiska skäl i ryggen – det är också en säkerhetspolitisk fråga för det importberoende Korea. Oaktat den bakomliggande drivkraften så kan vi hoppas att satsningen väcker tävlingsinstikten hos andra regeringar, och att fler försöker göra anspråk på en topposition inom området förnyelsebar energi. Det skulle kunna sporra såväl teknologisk som ekonomisk utveckling och – förstås – ett stort kliv bort från den miljöförstörande fossilbränsleberoende tillvaro vi alltför länge har fört.

Lämna en kommentar

Filed under csr, förnyelsebar energi, klimat, korea, miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s