Nu lanseras Plastic Disclosure Project

I spåren av Carbon Disclosure Project och Water Disclosure Project kommer nu ett nytt liknande initiativ: Plastic Disclosure Project. Liksom de två föregångarna är detta ett projekt som många institutionella investerare ställer sig bakom.

Mindre än 15 procent av all plast i världen återvinns, och mer än 7 miljoner ton skräp förs ut i den marina miljön varje år. Det mesta av plasten är inte biologiskt nedbrytbar och det kan ta flera hundra år för den att komposteras. Många har säkert läst om de jättlika soptippar som bildas till havs. Plasten kan vara förödande för djurlivet, både till havs och på land, och den kan också leta sig vidare in i näringskedjan och påverka människors hälsa.

Därför är det kanske logiskt att det nu – tio år efter att Carbon Disclosure Project drog igång –  är dags att ta steget vidare mot plastrapportering i företagssektorn.

Plastic Disclosure Project(PDP) invigdes i samband med konferensen The Clinton Global Initiative i september i år. PDP syftar till att företag ska mäta och rapportera sin plasthantering. Investerare ska kunna använda datan för att göra analyser och bedömningar av företagen, liksom de redan idag kan göra för de 2,500 företag som rapporterar klimatdata via Carbon Disclosure Project. Nästa år ska den första plast-enkäten skickas ut. Resultaten kommer att publiceras på projektets hemsida.

Bakom projektet står Project Kaisei, ASrIA (The Association for Sustainable and Responsible Investment in Asia) och HKUST (Hong Kong University of Science and Technology).

Lämna en kommentar

Filed under ansvarsfulla investeringar (SRI), csr, miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s