Nyhet: Asian Sustainability Rating

logo_asrEn ny rankinglista över asiatiska företags CSR-prestanda har just lanserats. Asian Sustainability Rating utvärderar de 20 största företagen på 1o asiatiska marknader. Det tycks finnas ett starkt samband mellan rapportering enligt GRI och företagens placering på listan.

Asian Sustainability Rating (ASR) är tänkt att användas som benchmarking-verktyg för investerare, företag och andra intressenter som vill följa upp asiatiska företags CSR-prestanda. ASR använder 51 indikatorer för att täcka in relevanta aspekter av företags CSR-arbete.

asr indicators

Bilden är lånad från http://www.asiansr.com

 

 

 

 

 

 

 

Data samlas in från allmänt tillgängliga källor (till exempel årsrapporter, hemsidor och broschyrer). Det har hörts ett visst gnisslande bland några företag för att de inte tycker att de blivit korrekt utvärderade för ASR. Samtidigt är metoden för datainsamlingen ett trendbrott mot de enkäter som annars är så vanligt förekommande när index och listor tas fram, och som företag länge sagt sig vara trötta på eftersom de är så tidsödande att svara på.

I dagsläget är det svårt att veta vilka företag som placerat sig högt för att de verkligen bedriver ett ambitiöst CSR-arbete eller för att de är bättre på att rapportera om sitt arbete än de som hamnat längre ner på listan. Men oavsett vilket så är ASR säkert ett bra verktyg för att ge en välbehövlig skjuts åt företagstransparens på CSR-området. Den irritation som några företag kan känna över att inte ha fått en rättvis placering kan säkert sporra till att anspassa sin rapportering på området till att bättre passa dem som faktiskt använder den för analys och utvärdering.

De företag som placerat sig som nummer 1 i respektive land är som följer: (parentesen indikerar var på den totala rankingen företaget placerar sig)

  • Australien: ANZ Banking Group Ltd (1)
  • Filippinerna: Petron Corp (26)
  • Japan: Mitsui & Co., Ltd. (17)
  • Hong Kong: HSBC Holdings (10)
  • Indien: Tata Consultancy Services Ltd. (3)
  • Kina: PetroChina Company Limited (37)
  • Malaysia: British American Tobacco (Malaysia) (20)
  • Pakistan: Engro Chemicals Pakistan Limited (46)
  • Singapore: City Developments Limited (22)
  • Thailand: The Siam Cement Public Company Limited (14)

Hela listan finns här.

Intressant nog tycks det finnas en korrelation mellan Global Reporting Initiative (GRI) och hur högt man rankar på ASR:

95 % av de företag som använder GRI:s riktlinjer i sin rapportering återfinns bland de 50 högsta placeringarna (av totalt 200). 95 % av de företag som meddelar vilken GRI-nivå de använder i sin rapportering placerar sig bland de 25 bästa företagen.

GRI

Bilden är lånad från http://www.asiansr.com

A, A+, B, B+, C, C+: GRI application level
Undisclosed: the company is listed on the GRI report list having a GRI content index but not an application level
GRI based: the company is not listed in the GRI report list but declared that has used GRI as guidelines for reporting

Lämna en kommentar

Filed under csr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s