Thailand har flest kvinnor i företagsledningen

Nyligen firades internationella kvinnodagen. I samband med detta rapporterar  revisionsbyrån Grant Thornton att Thailand är det land i världen som har flest kvinnor i toppositioner  i företagen.

Hela 45 procent av tjänsterna i företagledningarna (”senior management position”) innehas av kvinnor i Thailand, visar Grant Thornton:s undersökning. Här är topplistan bland 39 undersökta länder:

  1. Thailand (45 %)
  2. Georgien (40 %)
  3. Ryssland (36 %)
  4. Hong Kong och Filippinerna (35 %)

Bottennoteringarna innehas av Indien, Förenade Arabemiraten och Japan, med mindre än 10 procent kvinnor i företagsledningarna.

Asiatiska länder tillhör med andra ord både ledarna och eftersläntrarna vad gäller könsfördelning i företagens toppskikt. De europeiska länder som hamnar högst på listan är Polen och Grekland (31 respektive 30 procent kvinnor i företagsledningen). 

Vad innehar då dessa kvinnor för tjänster?

De flesta är finanschefer (22 procent) eller personalchefer (20 procent). Det är mindre vanligt att de innehar VD-posten (8 procent), men här tycks asiatiska företag utgöra undantag. I Thailand innehar 30 procent av de kvinnor som ingår i företagsledningen just VD-posten. Det är den högsta siffran i världen, följt av Kina, där motsvarande siffra är 19 procent. I EU är det bara 9 procent av toppkvinnorna som är VD:ar och i Nordamerika 5 procent.

Samtidigt konstaterar en undersökning av Newseek som citeras i China Daily att kinesiska kvinnor är mest karriärdrivna i världen: 75 procent av Kinas ”career women” strävar efter att nå en position i företagsledningen, medan samma siffra för USA är 50 procent. Om glastaket i Asien är tunnare än här hemma så kommer vi sannolikt snart att se helt andra ansikten än vi är vana vid i toppen på världens stora företag. Se upp, ni medelålders vita män!

Lämna en kommentar

Filed under csr, jämställdhet, kina, thailand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s