Plastpåsarnas tynande tillvaro

En ”nej till plastpåsar”-trend sveper över Asien just nu.

I delstaten Penang i Malaysia förbjuds plastpåsar i butiker från och med januari nästa år. Sedan juli 2009 har man haft ”no plastic day” på måndagar, tisdagar och onsdagar i varuhus och stora mataffärer, och under kampanjens fyra första månader sparade man 32,5 miljoner påsar. Nu tar man alltså ett steg till genom att helt förbjuda plastpåsar, i bland annat mataffärer, restauranger, apotek och bensinmackar.

Från och med november i år inför Filippinerna en avgift för plastpåsar i matbutiker vissa dagar i veckan. Så småningom vill man förbjuda plastpåsar i mataffärerna helt och hållet.

Även i Hong Kong kör man med konceptet ”no plastic day” sedan ett tag tillbaka. I somras införde man dessutom en plastpåse-skatt, i hopp om att det ska stimulera konsumenter att istället ta med sina egna påsar för att spara in en slant varje gång de handlar.

Singapore har haft en ”bring your own bag day”-kampanj sedan 2007, för att nämna ytterligare ett i raden av exempel.

Det här är välbehövliga initiativ, eftersom miljontals plastpåsar hamnar i soptunnan varje dag, och sedan letar sig vidare till allsköns ställen där man helst inte vill ha plast – våra hav är bara ett exempel. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra vad som händer med alla de påsar i tyg och polyester som trängs i stora ställ vid kassan i mataffärerna på många ställen, och som det är tänkt att vi ska använda istället för plastpåsarna. Förutom all energi och material som åtgår att tillverka dem så vore det ju förstås inte bra om även de här påsarna hamnar på sopberget till slut…

Lämna en kommentar

Filed under csr, filippinerna, hong kong, konsumtion, malaysia, miljö, singapore

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s